We zitten inmiddels alweer ruim een week in 2024 en Beyond Walls is na een vol en bewogen jaar ook alweer volop aan de slag. Hierbij in onze nieuwsbrief wat highlights van een mooi vol jaar! ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏
NIEUWSBRIEF #01 - JANUARI 2024 We zitten inmiddels alweer ruim een week in 2024 en Beyond Walls is na een vol en bewogen jaar ook alweer volop aan de slag. Hierbij in onze nieuwsbrief wat highlights van een mooi jaar. Er is nog zoveel meer te vertellen, maar hopelijk gaan we elkaar dit jaar vooral ook weer eens ergens zien om bij te praten en te connecten in real life, beyond these digital walls! Volg ons ook op instagram voor alle updates en nieuws. Wil je met ons in contact komen? Meer dan leuk! Mailen kan altijd naar connect@beyondwallscollective.com. We gaan elkaar zien! Team Beyond Walls Glenda Pattipeilohy, Suzanne Rastovac, Armando Ello en Jeremy Flohr
|
Beyond Walls onderzoekt het slavernijverleden van Eindhoven
|
Beeld: uit ‘1525’ van kunstenaar Victor Sonna, in 2020 tentoongesteld in het Van Abbemuseum. De titel speelt met het getal 152, waarbij er één vijf wordt toegevoegd: dit verwijst naar een van de eerste trans-Atlantische transporten van tot slaaf gemaakte mensen die plaatsvond in 1525. Bron: victorsonna.com, fotocredits: Ronald Smits
|
Onderzoeks- en kunstcollectief Beyond Walls is door de Gemeente Eindhoven uitgenodigd een inventariserend onderzoek te doen naar het slavernijverleden van de stad. De uitkomsten van dit onderzoek zal de basis gaan vormen voor het hoofdonderzoek. Het collectief is na gemeentelijk akkoord op het voorstel van Beyond Walls in september 2023 van start gegaan en voert tot en met maart 2024 een inventariserend onderzoek uit. Na de eerste periode van kennismaking en gesprekken voeren, is het onderzoeksteam gevormd en wordt hard gewerkt aan het onderzoek. Dit doet Beyond Walls natuurlijk niet alleen! Onderzoeksteam Het kernteam bestaat uit onderzoekers Kaylee Rosalina, Laurindo Andrea, Maaike Derksen, Marie Keulen, Elaine Nolten, Beyond Walls leden onderzoeker en curator Suzanne Rastovac, educator en programmamaker Glenda Pattipeilohy, filmmaker en fotograaf Armando Ello en filmmaker en audio-engineer Jeremy Flohr. Met projectondersteuning van producent Brenda Pattipeilohy. Het onderzoeksvoorstel bouwt voort op een eerder voorstel van historicus en onderzoeker Nancy Jouwe hetgeen integraal is opgenomen. Ook zijn adviesgesprekken gevoerd met Nancy Jouwe en diverse Eindhovense cultuurprofessionals.
|
UITNODIGING 18 januari De Stad Vertelt - avondprogramma Eindhoven
|
Ben je een betrokken Eindhovenaar en geïnteresseerd in het slavernijverleden van de stad? Heb je een verhaal dat je belangrijk vindt om te delen en wil je hierover vertellen? Kom dan op 18 januari en deel je verhaal tijdens De Stad Vertelt! Een avond vol verhalen voor alle Eindhovenaren georganiseerd door onderzoekscollectief Beyond Walls. Beyond Walls brengt voor het vooronderzoek naar het slavernijverleden van Eindhoven in kaart wat er leeft in de stad aan kennis en verhalen. Dit is niet alleen in archieven, boeken of collecties te vinden, maar juist ook in de vertellingen en verhalen die vaak generatie op generatie in families zijn doorgegeven. Wat vind jij belangrijk? De avond heeft als doel de stad aan het woord te laten en te luisteren naar wat er leeft onder betrokken Eindhovenaren. In het kader van het vooronderzoek naar het slavernijverleden horen wij graag wat jij belangrijk vindt dat we meenemen in ons vooronderzoek. Meld je uiterlijk 14 januari aan voor De Stad Vertelt en dan verwelkomen we je graag op 18 januari! Tijdens de avond wordt er ook een maaltijd inclusief drinken verzorgd. Meer informatie hier en deel dit event graag onder jouw netwerk!
|
OOSTCAST - Straatnamen Indische Buurt Wandel deze dagen nog door de buurt!
|
|
klik op de afbeelding Sumatraplantsoen om de verhalen achter het kunstwerk van Gigi van Grevenbroek en de andere kunstenaars te beluisteren. Wandel nog tot 11 januari OOSTCAST Straatnamen Indische Buurt! OOSTCAST nodigt je uit om meer te leren over de onderbelichte verhalen die schuilen achter de straatnamen in de Indische Buurt. Een samenwerking tussen Beyond Walls, BUROBRAAK en Van Gisteren. OOSTCAST is een multidisciplinair project dat bestaat uit een wandelroute, een podcast en artistieke reflecties over straatnamen en plekken in Amsterdam Oost die verbonden zijn aan Indonesië en eilandenrijken als de Molukken. Centraal staan de koloniale geschiedenis en verhalen van toen en nu. Wandel deze dagen nog langs de 10 informatieborden met teksten samengesteld door Beyond Walls met advies van Wim Manuhutu, kunstwerken van Fré Calmes, Gigi van Grevenbroek, Jerrold Saija en Nicky Saliha. Scan de QR-codes stickers op straat en hoor de verhalen. De wandeling is 3,5 km lang. Dus doe een extra dikke jas aan en laat je inspireren door OOSTCAST! OOSTCAST Online Lukt het je niet meer om te wandelen? Geen nood! De teksten, kunstwerken en podcast blijven online via deze link. Rapportage AT5 en Amsterdam 750 Jaar AT5 heeft een rapportage gemaakt over het project. Kijk hier terug!
Ook partner Amsterdam 750 Jaar maakte een mooi videoverslag Kijk hier terug.
|
|
|
|
|
|
Beyond Walls maker Jeremy Flohr in de krant over OOSTCAST - Straatnamen Indische Buurt
|
|
|
|
PODCAST OOSTCAST Hoe kijken buurtbewoners, historici en mensen met wortels in de verschillende eilanden naar de buurt waar zij in wonen en bewegen? Charisa Chotoe spreekt vanuit een huiskamer in hartje Oost met historicus en erfgoedprofessional Wim Manuhutu, conservator Vormgeving bij het Stedelijk Museum en promovendus Made Ngurah Amanda Pinatih en mede-oprichter van de jongerenorganisatie Zwart x Oranje Wouter Daniël Neuhaus. Afsluitend een spoken-word van Djé-Rimo. Beluister de podcast over de koloniale straatnamen van Amsterdam!
|
|
|
|
OOSTCAST Straatnamen Indische Buurt is een samenwerking tussen BUROBRAAK (concept, design en uitvoering), Beyond Walls (content, eindredactie en podcast) en Van Gisteren (redactie),mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en Amsterdam 750 jaar.
|
Een deel van het team OOSTCAST tijdens de opening in september 2023 op het Javaplein.
|
SOILS - Een internationaal meerjarig onderzoeks- en tentoonstellingsproject
|
|
Team Beyond Walls geeft een lecture performance op 20 augustus 2023 tijdens de openingsweken van het SOILS project in TarraWarra Museum of Art, Healesville, Australië. Van links naar rechts: Glenda Pattipeilohy, Jeremy Flohr, Armando Ello en Suzanne Rastovac
Beyond Walls Fellow x Van Abbemuseum Beyond Walls is in 2022 door het Van Abbemuseum Eindhoven uitgenodigd om fellow partner te zijn bij het SOILS project. Een meerjarig onderzoeks-, uitwisselings- en tentoonstellings- project geïnitieerd door het Van Abbemuseum Eindhoven, TarraWarra Museum of Art in Australië en Struggles For Sovereignty uit Indonesië. SOILS is een internationale samenwerking tussen musea, collectieven, Elders, cultuurdragers, artiesten en onderzoekers uit Australië, Nederland en Indonesië. SOILS is geïnspireerd op theorieën van de Palestijnse schrijver en wiskundige Munir Fasheh en verkent de complexe en diverse relaties tussen klimaat, land en kolonisatie. Het project richt zich op de verwerven geschiedenissen van elke locatie, de veelheid aan landschappen en omgevingen, en de impact van landbouw, mijnbouw, kolonisaties en mondiale industrieën op cultureel erfgoed, landsoevereiniteit en traditionele kennis. REMEMBER THE SOIL - Lezing en Performance door Beyond Walls Vanaf 2022 is Beyond Walls samenwerkingspartner van dit bijzondere project. Na een kennismakingsreis in Melbourne en Healesville Australië in 2022, is het hele Beyond Walls team afgelopen augustus weer teruggegaan naar Australië. Op uitnodiging van TarraWarra Museum of Art is Beyond Walls gevraagd een Lecture Performance te geven over hun praktijk als collectief en visie op SOILS. Op 20 augustus 2023 deelde Beyond Walls samen met publiek hun perspectieven in de vorm van een artistieke en interactieve lezing Remember The Soil. Lees hier meer. De reis werd mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Mondriaan Fonds en DutchCulture.
|
|
|
Glenda Pattipeilohy deelt verhalen over Maluku tijdens de Lecture Performance
|
|
|
Beyond Walls organiseerde ook kleinschalige Meet Ups in Melbourne met uitwisseling tussen academici, kunstenaars en onderzoekers. Hier in de Studio van Barkandji kunstenaar en onderzoeker Zena Cumpston (midden onder)
|
|
|
Beyond Walls lezing Rotterdamse Academie van Bouwkunst Beyond Walls werd uitgenodigd door de Rotterdamse Academie van Bouwkunst om op 10 november 2023 een lezing te geven in verband met het project Dekolonisatie van het Paleis. Een project waar studenten de representatie van het koloniale verleden in de architectuur bevragen. Beyond Walls werd gevraagd te vertellen over hun praktijk en werkmethode als onderzoeks- en kunstcollectief en het spanningsveld tussen community-based werken binnen en buiten de muren van instellingen met een koloniale oorsprong. Deze lezing wordt mede georganiseerd met bouwkundige architecten en onderzoekers Jate Bleeker en Wouter Pocornie, docenten Dekolonisatie van het Paleis. Lees hier meer.
|
|
DICHTER BIJ ONZE KOLONIALE ERFENIS ONLINE- Een serie Artistieke Interventies in het Wereldmuseum Amsterdam
|
|
Beyond Walls, Read My World en het Wereldmuseum Amsterdam zijn samenwerkingspartners in Dichter bij Onze koloniale erfenis: een reeks poëtische interventies door dichters, schrijvers en spoken word artiesten rondom de tentoonstelling Onze koloniale erfenis. In deze serie laten makers zich inspireren door een thema en een door hen gekozen ‘object’. Hun reflecties worden zowel visueel vastgelegd als voorgedragen in de vorm van een live performance voor een klein publiek. In intieme setting gaan we na de performance met elkaar in gesprek. De performances worden vastgelegd op film en geïntegreerd in een serie shortfilms van poëtische interventies die het thema, de performer, het ‘object’ en het publiek dichter bij elkaar brengt. Beyond Walls is samen met de partners verantwoordelijk voor de ontwikkeling, programmasamenstelling en productie van Dichter bij Onze koloniale erfenis. De eerste serie met kunstenaars en schrijvers Manuwi C Tokai, Joshua Timisela, Nisrine Mbarki en Kevin Groen is online. Bekijk hier alle films. Deel #2 van Dichter bij Onze koloniale erfenis is inmiddels in volle gang! Met o.a. Julia en Robinson Jouwe, Zaïre Krieger en Dalilla Hermans. Blijf op de hoogte van de eerstvolgende editie en check de programmapagina hier.
|
|
|
Mirza Zakir deelt samen met haar zus het verhaal van hun Sumatraanse vader Zora Zakir, die als jonge opvarende twee scheepsrampen overleefde. Hoe leven de verhalen nu nog door?
|
|
Op 5 mei organiseerde Beyond Walls in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum en 4 en 5 mei Amsterdam het programma De Zee Vertelt. In dit programma belichtten we verhalen van mensen die een belangrijke rol speelden in onze gedeelde maritieme geschiedenis, maar vaak in de schaduw staan van de bestaande vertellingen. De Zee Vertelt gaat over de vele Javaanse, Madurese, Molukse, Indische, Chinese en Indiase mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de wereldzeeën over voeren op de diverse koopvaardijschepen. Wat waren hun namen en hoe leven de verhalen door in generaties nu? Door de ogen van verschillende vertellers, kunstenaars en onderzoekers gingen we 5 mei op Bevrijdingsdag met elkaar in gesprek over hoe alle mensen op zee plaats krijgen in ons collectief geheugen. Lees hier meer. Onderzoek naar Monument en Herinneringscultuur Aanleiding voor dit programma was het onderzoek dat Beyond Walls op uitnodiging van Gemeente Amsterdam uitvoerde naar het monument, de geschiedenis en herdenking rondom Zeeman op de Uitkijk. Een monument dat jaarlijks de WOII-slachtoffers herdenkt van de Stoomvaart Maatschappij “Nederland”. Aanleiding voor dit onderzoek was dat er driehonderd namen van met name (Brits)Indiase en uit toenmalig Nederlands-Indië afkomstige gevallenen zouden ontbreken. Beyond Walls dook de archieven in en onderzocht dit. Persoonlijke verhalen Onderzoek is voor Beyond Walls niet compleet als er geen vertelde verhalen bij zijn. Zo vertelde Jedan Tutuhatunewa ons het bijzondere verhaal van zij vader.
|
|
Jedan Tutuhatunewa is de zoon van SMN opvarende Daniel Tutuhatunewa die ternauwernood de ramp op het koopvaardijschip de Bintang overleefde. Samen met anderen dobberde hij na een torpedoaanval in de nacht van 21 november 1942, 17 dagen op een vlot in de zee. Zijn zoon Jedan woont toevalligerwijs aan het water in het Oostelijk Havengebied waar exact de koopvaardijschepen aanmeerden. Ook heeft hij in zijn huis iets heel bijzonders waarmee hij zijn vader gedenkt. Bekijk zijn verhaal, opgenomen door Beyond Walls. Rapportage AT5 Beyond Walls onderzoeker Suzanne Rastovac is door AT5 geïnterviewd over dit onderzoeksproject en gevraagd te delen hoe Beyond Walls aankijkt tegen inclusief herdenken. Kijk hier het interview (vanaf 30.00)
|
|
|
|
Team Beyond Walls samen met de studenten van de Universiteit van Amsterdam en docent, mei 2023 Samenwerking Universiteit van Amsterdam x Beyond Walls Dr. Yatun Sastramidjaja nodigt Beyond Walls sinds 2022 uit om jaarlijks samen te werken in een speciaal onderwijsprogramma genaamd "Practicing Ethnography". Studenten Antropologie van de Universiteit van Amsterdam voeren hierbij hun eigen kritisch onderzoek uit als onderdeel van hun studie, geïnspireerd door ons Beyond Walls-programmalijn 'Beyond the Collection' rondom koloniale collecties en herstel van historisch onrecht. Het heeft al tot interessante onderzoeken, gesprekken en presentaties geleid. Erg inspirerend om samen te werken met deze jonge en bevlogen studenten uit Nederland en de hele wereld! We zijn zeer dankbaar voor deze samenwerking en kijken ernaar uit om elkaar ook weer in 2024 te inspireren en van elkaar te leren! Open voor samenwerking? Lees je dit als (onderwijs)instelling en ben je ook geïnteresseerd in een samenwerking met Beyond Walls? Neem gerust contact op met ons!
|
|
|
|
Lees hier nog ons artikel Afterlives of Revolution terug van afgelopen jaar voor het internationale magazine Inside Indonesia. Op uitnodiging van Yatun Sastramidjaja schreven wij een stuk voor de editie Revolusi Revisited. In ons artikel gaan we dieper in op de filmportretserie 'Afterlives of Revolution' dat we ontwikkelden en produceerden voor de Rijksmuseum-tentoonstelling 'Revolusi!' in 2022. Over onze onderliggende motivaties om verhalen van de nasleep van de revolutie te belichten en het belang van een dekoloniale lens. Met name gaan we in op het spanningsveld tussen persoonlijke verhalen en nationale vertellingen. En hoe verhalen altijd verband houden met macht en politiek, vooral zichtbaar wanneer gemarginaliseerde en onderdrukte geschiedenissen niet passen in of uitdagingen vormen voor de grotere nationale verhalen.
|
|
|
|
|